Un sezon al speranțelor perfecte

Sursa FOTO: Yoda.ro

De obicei viața ne este predată sec și noi ne-o imaginăm ca un câmp desertic unde speranțele sunt flori rare sau iluzii în floare. Lecțiile sunt amestecate cu biografia noastră și astfel ajungem să nu mai facem diferența între înțelepciune și limita personală.

Nottara, între limită și infinit

Trăim un sezon de speranțe perfecte indiferent de aplecarea nostră spre limită sau spre infinit. Aici se află și teatrul Nottara, între limită și infinit. Așa va începe el noul an chiar dacă unii nutresc speranțe sau doruri imperfecte, impure sau pur și simplu mărginite. Pentru ei teatrul își va recăpăta puterea și vitalitatea pentru a strânge oamenii în jurul culturii, în jurul teatrului românesc, chiar dacă acest lucru este posibil, deocamdată, în ”exil” și nu în casa părintească a teatrului Nottara care a fost închisă pe o perioadă nedefinită.

Dincolo de strategia teatrului aceasta este marea doleanță în miezul sărbătorilor de iarnă la sfârșitul unui an spinos cu multe obstacole, dar și cu multe reușite. Se uită uneori că această năzuință nu ar fi posibilă fără spectatori, fără public, fără oameni. Aceasta este marea miză pentru anul 2016, oamenii…În teatru înveți să iubești oamenii și înveți să vezi viața ca pe un prieten, nu ca pe un dușman. Ca reprezentare mentală ideală, teatrul este o îmbrățisare continuuă pentru sufletele deschise.

Speranța, un amestec de umanitate, iubire și curaj!

Publicul fidel al teatrului este dovada vie, palpabilă a trăiniciei culturii române. Discursul cultural în România este deseori prea politicos, cu nuanțe variate de plictis, sau prea protocolar, captiv în universul pretențiozităților de limbaj care exclud simțământul, trăierea autentică, suflul original. Se alunecă ușor spre impostură, spre confort intelectual vecin cu lenevirea spirituală! Dar să nu fim așa de negri la sfârșit de an. O vorbă din popor ne ajută, ne crește speranță când resursele noastre spirituale se împuținează, ”Poate anul ce vine ne va prind mai bine”. Acest „mai bine” descrie cel mai bine nazuința Teatrului Nottara: ”Un sezon al speranțelor perfecte”.

Să nu uităm să sperăm! Să nu uităm că nu putem spera decât printre oameni!

Alexandru Filimon

Leave a Comment

Arhivă articole