O vară și o viață de lectură

Adriana Moca

 

Regizorul și dramaturgul portughez Tiago Rodrigues, actualul director al Festivalului de Teatru de la Avignon, omagia literatura într-un spectacol curajos, By Heart, în care amintirea unei călătorii la bunica sa, căreia îi oferă în dar o valiză de cărți se împletește cu o poveste despre Boris Pasternak și un sonet shakespearian, pe care auditoriul îl va învăța pe dinafară, by heart, în timpul reprezentației. Pentru Marcel Proust, “adevărata viaţă, viaţa în sfârşit descoperită şi luminată, singura viaţă prin urmare cu adevărat trăită, este literatura”. Alberto Manguel crede că “cititul, aproape în aceeași măsură ca respirația, este o funcție vitală”, iar îndemnul lui Gustave Flaubert din Scrisoarea către Mademoiselle de Chantepie nu s-a devalorizat: “citiți ca să trăiți”!

Teatrul Nottara a demarat în luna martie o campanie de promovare a literaturii și culturii, în lectura actorilor trupei, pe rețelele de socializare, în fiecare zi de luni. Prima parte a campaniei am dedicat-o aproape exclusiv poeziei franceze, în contextul aniversării, în 2023, a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională. A fost, în egală măsură, un omagiu adus traducătorilor și un act de educație, o formă de a susține Pactul pentru lectură, inițiativă a Asociației Editorilor din România.

Pentru că suntem perseverenți și credem că orice lucru bun început trebuie să meargă mai departe, continuăm campania Lecturi esențiale, cu toate că peste vară, în mod obișnuit, teatrele sunt în vacanță. La Nottara, vacanța e prilej de imaginație, creativitate și lectură. Ne-am gândit să recomandăm cărți de citit pe plajă, la munte sau la bunici, atât pentru părinți cât și pentru copii.

Pe toată perioada vacanței de vară (și nu numai) oferim pagini din cărți minunate, scrise de Alex Moldovan, Florin Bican, Adina Popescu, Dan Coman, Alexandra Rusu, Grigore Băjenaru, Raluca Poenaru, Sebastian Faulks, Amitav Gosh, Jean-Paul Dubois, Abdulrazak Gurnah (Premul Nobel pentru literatură în 2021), Hernan Diaz și alții. Romane cu dedicație pentru cei mari, dar și pentru copii. Actorii teatrului vă pot fi niște mentori pentru lecturile dumneavoastră împreună cu cei mai mici. Citite ca la teatru, pe roluri J sau singuri, în liniștea unei după amieze leneșe, cărțile vă vor face viața mai interesantă, și vara mai frumoasă. Citim ca să trăim mai bine, nu?

Mulțumim editurilor care ne-au acompaniat în acest proiect, precum și doamnelor din departamentele acestora de promovare: Marcia Marin și Eliza Sima Dumitrașcu de la editura Art/Arthur, Ioana Bâldea Constantinescu și Raluca Târnăuceanu de la editura Litera. O reverență actrițelor Ada Navrot, Andreea Măcelaru-Șofron, Alexandra Aga, Corina Dragomir, Daniela Minoiu, Ioana Calotă, Isabela Neamțu, Laura Anghel, actorilor Alexandru Mike Gheorghiu, Alexandru Repan, Cristian Șofron, Gabriel Răuță, Răzvan Bănică, Sorin Cociș, și echipelor video/tehnice/logistice care au participat la acest proiect. Privind cu speranță spre toamna care se anunță plină de premiere și titluri provocatoare, sau reluări ale succeselor stagiunii abia încheiate, vă dorim lecturi esențiale în fiecare zi și vă așteptăm, la începutul lui septembrie în sălile teatrului Nottara!

Lecturi esențiale

Concept: Adriana Moca

Sceno: Ștefan Caragiu

Video: Alex Mihai

Echipa logistică/tehnică: Dana Popescu, Laura Sibianu, Anca Varga, Ionela Bahnaru, Gheorghe Săbărel, Alexandru Sanda, Robert Țicu, Paul Doanță, Andrei Sabău, Dănilă Ioana, Anca Popa, Ana Cireșaru, Angela Damian, Adrian Edu, Adriana Sabău, Cristi Dănălache

Lasați un comentariu

Arhivă articole