„Don Juan” de Molière, în regia lui Cristi Juncu, în curând la Teatrul „Nottara”

„Cu cât este mai dificil un obstacol, cu atât mai mare este gloria pe care o primești atunci când l-ai depășit”, spunea Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut drept Molière, de la a cărui naștere se împlinesc 400 de ani. Multe obstacole a întâmpinat Molière de-a lungul vieții sale, căci a zdruncinat moravurile vremii și a pus o oglindă necruțătoare în fața societății, demascându-i ipocrizia, falsitatea și superficialitatea. Piesele sale au provocat numeroase scandaluri în epocă, au fost interzise adesea, dar Molière, acest personaj controversat, idealist și vizionar, a continuat să creadă, în ciuda nenumăratelor piedici, în forța teatrului de a schimba societatea. Probabil nici el nu își imagina cât de puternic este mesajul din piesele sale, astfel încât poveștile pe care le-a spus pentru a genera o schimbare în societatea sa vor traversa veacurile și vor vorbi limba atâtor generații ce i-au urmat.

Pentru a marca cei 400 de ani de la nașterea sa și a celebra ceea ce el numea cea mai mare nebunie – aceea de a încerca să faci din lumea aceasta un loc mai bun, Teatrul Nottara va adăuga în repertoriu un titlu de prestigiu din dramaturgia lui Molière, „Don Juan”, o comedie de moravuri, dar care, în același timp, invită la o reflecție asupra marilor teme ale umanității – iubire, moralitate, fidelitate, seducție, moarte, religie.  Spectacolul va ieși la public anul acesta și este pus în scenă de un regizor reprezentativ al spațiului teatral românesc, Cristi Juncu (nominalizat la Premiul UNITER în 2016 pentru regie tot pentru un spectacol al Teatrului Nottara, „Vestul singuratic”). Până la ieșirea la scenă a lui „Don Juan”, la Teatrul Nottara, în actuala stagiune, îi puteți descoperi alte propuneri teatrale în spectacolele „Mama” de Florian Zeller și „La doi pași de Mullingar” de John Patrick Shanley.

În demersul său de a-l aduce pe legendarul Don Juan în contemporaneitate este însoțit de Carmencita Brojboiu, un nume de referință în scenografie. În prezent îi puteți admira universul vizual din spectacolele Teatrului Nottara „Iona” de Marin Sorescu, în regia lui Gábor Tompa, „La doi pași de Mullinger” de John Patrick Shanley, în regia lui Cristi Juncu, „Lecția” de Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa, „Mama” de Florian Zeller, în regia lui Cristi Juncu.

În rolul lui Don Juan îl veți regăsi pe Șerban Gomoi, un actor complex, multifațetat, care îmbină armonios sensibilitatea și comicul (pentru profunzimea pe care o dovedește în asumarea vieții personajelor sale a fost nominalizat la Premiile UNITER în 2021, pentru rolul din „O haită de sfinți”, în regia lui Vlad Zamfirescu, spectacol al Teatrului Nottara). Alături de el, în distribuție sunt reuniți actori importanți ai Teatrului Nottara, din toate generațiile: Alexandru Repan, Gabriel Răuță, Ion Haiduc, Sorin Cociș, Diana Roman, Rareș Andrici, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Sorina Ștefănescu, Raluca Jugănaru Grosu, Mihaela Subțirică.

Stay tuned, în curând ne întâlnim cu Don Juan, Sganarel, Gusman, Don Carlos, Dimanche, Elvira și cu toate celelalte personaje colorate, spumoase și pline de viață din celebra piesă a lui Molière, în continuare la fel de actual ca în urmă cu 400 de ani.

Lasați un comentariu

Arhivă articole