Artiști români pentru artiști ucraineni

Teatrul „Nottara” se alătură campaniei „Artiști români pentru artiști ucraineni”, proiect realizat cu sprijinul lui John Freedman & Nataliei Bratus. „Vreau acasă”, un scenariu semnat de Cristi Juncu, după textele unor autori ucraineni, traduse în limba română de Raluca Rădulescu, vă propune o imagine emoționantă a unei tragedii contemporane.

„E seară. În Kiev e stare de asediu. Se dă stingerea. Îl sun pe bărbatul pe care îl iubesc. Vorbim despre ziua respectivă. Vorbim despre cum a decurs ziua. Îmi trec încet mâna pe ecran, acolo unde e obrazul lui. Vreau să-l sărut și nu pot. Între noi e un război.”

Ar putea fi începutul unui roman. Ar putea fi începutul unei povești. Astăzi, însă, în primăvara anului 2022, este doar relatarea dureroasă a unei realități pe care o trăiesc pe viu milioane de oameni. Războiul a dat buzna peste lumea noastră. În Ucraina, se moare. În Ucraina, teatrele sunt bombardate. În Ucraina, diferența între viață și moarte o scriu pe cer bombele. În Ucraina, copiii taie cu foarfeca portretul lui Putin. În Ucraina, viața e suspendată.

„Vreau acasă”, un scenariu de Cristi Juncu, după textele unor autori ucraineni – „Sindromul supraviețuitorului” de Andrii Bondarenko, „Dicționar de emoții pe timp de război” de Elena Astasieva, „Plantăm un măr” de Irina Gareț, „Țara mea (rachetele nucleare)” de Liudmila Timoșenko, „Copiii noștri” de Natalia Blok și „Vreau acasă” de Oksana Savcenko – vă propune o imagine emoționantă a unei tragedii contemporane, ca un puzzle din bucăți de inimă sparte și care nu știu cum să se recompună. Spectacolul lectură pe care vi-l oferim este o călătorie în miezul unei Apocalipse pe care nimeni nu era pregătit s-o trăiască. Este un mic omagiu adus unor oameni care rezistă printre bombe, care visează că într-o zi rănile se vor închide și cerul va fi din nou albastru. Este felul nostru de a fi ÎMPREUNĂ.

„Vreau acasă”

Scenariul: Cristi Juncu după „Sindromul supraviețuitorului” de Andrii Bondarenko, „Dicționar de emoții pe timp de război” de Elena Astasieva, „Plantăm un măr” de Irina Gareț, „Țara mea (rachetele nucleare)” de Liudmila Timoșenko, „Copiii noștri” de Natalia Blok și „Vreau acasă” de Oksana Savcenko, texte comisionate de Centrul Philip Arnoult pentru Dezvoltarea Teatrului Internațional (SUA).

Traducerea: Raluca Rădulescu

Cu sprijinul lui John Freedman & Nataliei Bratus

Regia: Cristi Juncu

Distribuția:

1 – Rareș Andrici

2 – Laura Vasiliu

3 – Ioana Calotă

4 – Alexandru Mike Gheorghiu

5 – Cristina Stoica Ivanciuc

6 – Andreea Măcelaru Șofron

7 – Mihaela Subțirică

8 – Raluca Gheorghiu

9 – Raluca Jugănaru Grosu

10 – Isabela Neamțu

Lasați un comentariu

Arhivă articole