Institutul Balassi sau “salvarea vine când te aştepţi mai puţin”

bemutatas

Sursă foto: Institutul Balassi

Când mergi dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Romană, undeva la dreapta, se face str. Gina Patrichi. Iar la Gina Patrichi nr. 8 se găseşte Institutul Maghiar din Bucureşti, un loc cu o semnificaţie deosebită pentru Teatrul Nottara.

De ce? Am primit o lovitură, când a trebuit să ne suspendam activitatea din Bd. Magheru. Apoi încă una, când nu am mai putut primi în administrare clădirea ARCUB, căci şi acolo a mai crescut o bulină roşie. Ei, şi când simţeam că totul se prăbuşeşte în jurul nostru, am primit o scrisoare. Deşi nu avea mai mult de jumătate de pagină, rândurile pe care le-am citit ne-au emoţionat profund. Cu o căldură deosebită, de care nu avusesem parte de la cei pe care i-am crezut mai apropiaţi de cauza noastră, eram invitaţi să ne susţinem spectacolele la sala de care dispune Institutul Balassi.

Desi nu vorbim de un spaţiu mai mare de 40 de locuri, mai puţin de jumătate decât aveam disponibile la Sala George Constantin şi aproximativ 10% din cele de la Sala Horia Lovinescu, valoarea sa pentru noi este uriaşă.

În acele momente de disperare pentru noi, această invitaţie a însemnat o lecţie despre solidaritate şi generozitate, o confirmare a faptului că nu trebuie să ne dăm bătuţi, că Teatrul Nottara este preţuit. Ne-a dat puterea să sperăm că nu este totul pierdut şi că teatrul nostru va continua să scrie istorie în domeniul cultural, aşa cum face de aproape 70 de ani.

Pe site-ul Institutului Maghiar scrie că „centrul îşi propune ca prin manifestările sale să întărească şi să lărgească relaţiile culturale dintre România şi Ungaria.” Şi au făcut-o din plin, câştigându-şi prietenia noastră, pentru parteneriate de lungă durată.

Vă aşteptăm, aşadar, în acest sfârşit de săptămână, la primele spectacole susţinute în sala intimă şi cochetă a Institutului, care funcṭionează într-un palat din anul 1910, chiar în inima Bucureştiului.

Sâmbătă, 30 ianuarie, vom juca Matrimoniale de Lia Bugnar, regia: Diana Lupescu, iar duminică, 31 ianuarie, vom susţine o reprezentaţie cu Funcţionarul destinului de Horia Gârbea, regia: Anca-Maria Colţeanu. Două piese scrise de autori români, călduros aşteptate de noii noştri prieteni de la Institutul Maghiar din Bucureşti.

Biletele sunt disponibile la agenţia noastră din bd. Magheru nr. 20. Informaţii despre spectacole găsiţi pe www.nottara.ro.

Paula Varga

Lasați un comentariu

Arhivă articole