„Zoom pe 2” la intersecția artelor

Zoom pe 2 s-a născut dintr-o necesitate, aceea a artistului de a se afla exclusiv în apropierea altui artist, de a discuta, de a negocia sensuri, de a explica lumea prin filtrul poveștilor bine spuse. Zoom pe 2 și-a propus să umple acele goluri care au produs fisuri în structura lui „împreună”, căci așa s-a născut și teatrul, printr-o întâlnire. Actorii Teatrului Nottara și-au dat întâlnire în mediul virtual pentru a discuta realitatea, dar și poveștile din spatele realității, care, în limbaj artistic, se traduc prin spectacole.

În 2020 și la început de 2021, cu toate restricțiile impuse, dar și cu toate măsurile de siguranță atent luate, Teatrul Nottara a produs șase premiere, dintre care unele au ajuns la public, iar altele încă nu. Pe măsură ce s-a lucrat, gândul nostru a fost la spectatorii care au umplut sălile de-a lungul atâtor ani și ne-a părut extrem de rău că invitația noastră nu a putut fi mai răsunătoare:

  1. În seara aceasta vă așteptăm cu drag la Lecția, în regia lui Felix Alexa! Aplauze!
  2. Ne bucurăm să vă avem alături de noi la Capcană mortală, o comedie incendiară în regia lui Alexandru Mâzgăreanu!
  3. Pregătiți-vă pentru o poveste fermecătoare în stranietatea ei: O haită de sfinți, în regia lui Vlad Zamfirescu!
  4. Dăm startul unei călătorii senzoriale și vă așteptăm la un zbor lin prin spectacolul lui Cristi Juncu, Albina din capul meu!
  5. Vă invităm în culisele unui spectacol seducător, dar intrați încet, șșșșș, Liniște în culise, în regia lui Alexandru Jitea!
  6. Pentru o seară magnifică, vă așteptăm negreșit la spectacolul Magnificul, în regia lui Lucian Sabados!

Ne-ar fi plăcut să începem discuția așa, dar, într-o situație de criză, am simțit că datoria noastră este să găsim soluții și alternative plauzibile, astfel că am ales să vă invităm la dezbateri care zboară în jurul subiectelor abordate în premierele noastre. Pentru a rămâne împreună, actorii din distribuția spectacolelor mai sus amintite s-au întâlnit virtual în formula de doi la un taifas, în care au pus Zoom pe modul în care au lucrat, pe ce s-a schimbat în structura spectacolului lor odată cu restricțiile impuse de pandemie, au povestit despre cum și-au găsit motivația pentru a continua lucrul și despre cât de dor le-a fost și le este de teatru.

Pentru ca arta să-și reintre în drepturi, să-și găsească locul potrivit, acel mult așteptat „acasă”, e nevoie să rămânem împreună și să avem grijă unii de alții, să respectăm cerințele, dar și nevoile. Și dacă tot am vorbit despre „împreună”, ce-ar fi să dăm o fugă până în intersecția artei, a teatrului de pretutindeni, și să facem o invitație deschisă, un apel la umanitate, astfel încât restul artiștilor să ni se alăture și să scriem o poveste împreună?

Zoom pe doi sau… Zoom pe voi!

VA URMA…

Lasați un comentariu

Arhivă articole