Șansa Teatrului Nottara – mică parte din șansa Bucureștiului istoric!

Teatrul Nottara, aflat într-o clădire cu gradul II – risc seismic*, se situează pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai cunoscute și populate artere bucureștene. Împreună sunt parte din istoria Capitalei.

Echipa Teatrului Nottara își exprimă bucuria, chiar înainte de Sărbătorile Pascale, că va intra pe lista pentru lucrări de intervenție, conform Programului Municipal de Restaurare a imobilelor monumente istorice și a imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură și zone construite protejate de pe teritoriul Municipiului București, program finanțat de la bugetul local și din alte surse legal constituite, prin bugetul structurii de specialitate a Municipiului București, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Documentația pentru această acțiune este aproape gata pentru a fi supusă aprobării în Consiliul General al Municipiului București. Anunțul a fost făcut de directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din cadrul Primăriei Municipiului București, Domnul Edmond Niculușcă, în urma unei dezbateri publice pe această temă:

„Pregătim în acest moment preluarea Teatrului Nottara şi a altor instituţii de cultură cu risc seismic la administraţie (…), pentru a putea demara apoi lucrările de consolidare şi restaurare dacă e cazul. Deci, şi Teatrul Nottara, ca şi alte teatre şi cinematografe cu risc seismic, vor fi preluate pentru lucrările de intervenţie la Administraţia pentru Consolidări şi suntem cu documentele destul de aproape pentru a le trece prin Consiliul General.

Ceea ce ne dorim la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic e să preluăm tot ce înseamnă subiectul consolidărilor în administraţia noastră şi să nu mai existe această împărţire între mai multe servicii, direcţii din primărie şi administraţie. În principiu, veţi intra pe Ordonanţa 20 (Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente – n.r.)”, i-a spus Domnul Niculuşcă directoarei Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş.

 

Mediatizarea deosebită a imobilului în perioada noiembrie 2015 – august 2016, când, vreme de 10 luni, teatrul a fost obligat să suspende activitatea cu publicul, ca urmare a promulgării Legii 282/2015, care interzice desfășurarea de activităti ce presupun aglomerări de persoane în săli de spectacol sau de expoziții, care au un grad seismic ridicat, precum și declarațiile hazardate făcute presei de către unii „binevoitori”, care numeau/ numesc teatrul: „cimitir, cavou, mormânt” etc., nu fac decât să sporească neîncrederea publicului în rezistența/ soliditatea clădirii, îndepărtându-l de teatru.

Fiind o clădire veche de 75 de ani, care, de cel puțin 30 de ani, nu a avut parte decât de unele cosmetizări/ renovări (zugrăveli, achiziționarea unei centrale termice proprii, schimbarea scaunelor, a dușumelei, achiziționarea unui minimum de tehnică de scenă etc.), are un iz de vechi, cu infiltrații la sala studio (aflată la subsol 2). Există, permanent, posibilitatea unor fisuri ale țevilor; toaletele sunt strâmte și nu pot fi aerisite corespunzător etc.

În altă ordine de idei, menționăm faptul că, în toamna anului  2021, imobilul împlinește 75 de ani de la inaugurare, o vârstă frumoasă pentru organizarea unei aniversări, mai ales că a fost construit de către unul dintre cei mai prestigioși ingineri-constructori ai acestei țări, Liviu Ciulley, pentru fiul său, marele regizor Liviu Ciulei. Din 1948, clădirea adăpostește acest teatru (la început s-a numit Teatrul Armatei). În prezent, Teatrul C.I.Nottara se află pe locul 2, la paritate cu Teatrul Bulandra, în privința notorietății și a preferințelor publicului, conform studiilor de piață existente.

”Îmi exprim îngrijorarea că, fără demararea procedurilor de consolidare, Teatrul C.I. Nottara nu va putea obține avizul de securitate la incendiu, câteva din măsurile specifice neputând fi luate fără un proiect și fără lucrările de consolidare, astfel, existând, din nou, pericolul suspendării activității cu publicul la sediu, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2015. Ca urmare, îi rugăm pe politicienii din toate partidele să voteze acest program cu sufletul, participând, în felul acesta, la consolidarea unei mici părți a istoriei municipiului București” (Marinela Țepuș)

*În prezent, imobilul din Bulevardul Magheru 20 se află la poziția 143, pe lista clădirilor cu risc seismic II.

 

Marinela Țepuș,

Manager (Director)

 

Lasați un comentariu

Arhivă articole