Operațiunea “Petarda”, reprezentație specială pe 21 decembrie

21 Decembrie 2023. Spectacolul „Operațiunea Petarda” a fost dedicat exclusiv celor 100 de elevi din Colegiile Naționale „Alexandru Ioan Cuza”, „Dimitrie Cantemir”, „Sfântul Sava” și Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, care au participat aseară, împreună cu profesorii lor, la aniversarea unui moment istoric, 34 de ani de la Revoluția din 1989.

În zilele acelea, 21-22 decembrie 1989, în București unii au respirat pentru prima oară aerul libertății iar alții, tineri și foarte tineri au pierit pentru acest ideal. Am dorit să amintim cum trăia România aceea, într-o frică perpetuă. De Securitate, Miliție, Ceaușescu. Deloc întâmplător, cuvântul „curaj” desenat pe fundalul scenei finale e scris cu majuscule.

Două ore de istorie recentă, transpusă într-o poveste – ficțională pentru cei tineri, și plină de emoția rememorării pentru profesori – au generat o sumedenie de întrebări inteligente: „de ce turnau oamenii în vremea aceea”, ”ce semnificație are capul supradimensionat al personajului”, „cum v-ați documentat pentru spectacol” sau ”ce am văzut noi pe scenă e o întâmplare adevărată?”

Catinca Drăgănescu, semnatara textului și regizoarea spectacolului a răspuns generos, adăugând în discuție noi idei și teme de reflectare: identitate, modele de comportament preluate sau moștenite, cultură minoră. Dialogurile spumoase au fost moderate cu eleganță de Corina Șuteu, critic de teatru, manager cultural, fost Ministru al Culturii și de Alexandru Mâzgăreanu, regizor și manager (director) interimar al Teatrului Nottara.

Întreaga distribuție a participat la dezbaterea căreia doar ora târzie i-a pus capăt. Iar mărturisirea Catincăi Drăgănescu și a unora dintre actori că sunt absolvenți ai colegiilor prezente în sală, a generat aplauze duble!

Lasați un comentariu

Arhivă articole