Pe 21 decembrie, o dată specială în istoria noastră recentă, marcând debutul Revoluției în București în 1989 și, astfel, trecerea spre democrație, Teatrul Nottara a organizat un eveniment dedicat acestui moment – spectacolul Operațiunea „Petarda”, text și regie Catinca Drăgănescu, s-a jucat pentru elevi de la patru licee din București – Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” –, care au fost invitați apoi să participe la o discuție cu actorii și regizoarea, în cadrul unei întâlniri moderate de Corina Șuteu, manager cultural, expertă în politici culturale.
Operațiunea „Petarda” pornește de la un caz documentat de Luiza Vasiliu în Casa Jurnalistului despre un disident atipic al finalului anilor 80, Valentin Hurduc, muncitor la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii. Într-o zi înainte să intre în tură, a incendiat arcul de placaj din fața Expoziției Naționale, pe care era scris „Epoca Ceaușescu – Epoca de Aur a României”. Au urmat și alte incidente, care au alertat autoritățile, considerând că se confruntă cu acte de terorism. Așa a început ancheta și s-a deschis dosarul Operațiunea „Petarda”. Spectacolul Catincăi realizează, pornind de la această situație punctuală, și o radiografie a societății românești de la finalul comunismului, o societate suprasaturată de lipsuri, sărăcie, teamă.
Corina Șuteu a accentuat interesul constant al generației Catincăi față de relația cu trecutul recent, mai exact față de ce rol joacă fiecare în istorie. La întrebarea ce anume a atras-o pe regizoare la acest subiect în comparație cu nenumărate altele legate de comunism, Catinca a mărturisit că simte nevoia să evidențieze și exemple pozitive, căci atunci când vorbim despre acea perioadă tindem să o vedem doar plină de dezamăgiri și lașitate. Prin Operațiunea „Petarda”, Catinca Drăgănescu încheie o serie de spectacole de autor și consideră că avem nevoie și de o latură pozitivă, avem nevoie să vorbim și despre curaj. Tema identității a preocupat-o profund, încă din adolescență, și a apărut în toate etapele vieții sale. Cum spune Corina Șuteu, curajul este o insulă mică, dar el trebuie să reziste, trebuie să îl identificăm și să ne lăsăm inspirați din el.
Am vrut să înțeleg cine sunt, să îi înțeleg pe părinții și pe bunicii pe care i-am judecat foarte mult. E între noi un fel de prăpastie care vine din istoria pe care am trăit-o. Spectacolele pe care le fac pe această temă au ca scop înțelegerea și vindecarea acestei relații. Auzeam mereu de la părinții mei replici precum „Tu nu știi ce am trăit noi și nu știi ce privilegiată ești că trăiești într-o lume liberă”. Era ceva foarte abstract și nu funcționa ca argument. Astfel că am vrut să văd despre ce lume vorbim. Iar prin acest spectacol am exprimat o opinie mai puțin promovată, anume că avem și niște eroi, dintre oamenii obișnuiți, nu sunt cei care ar fi subiect de TV sau despre care s-ar face filme, dar e important să cunoaștem și această latură. (Catinca Drăgănescu)
Operațiunea „Petarda” – text și regie Catinca Drăgănescu, decor realizat de Gabi Albu, costume create de Luiza Enescu, o distribuție formată din Ioana Calotă, Sorina Ștefănescu, Isabela Neamțu, Ion Grosu, Alexandru Mike Gheorghiu, Vlad Bălan și Vladimir Purdel – este un spectacol necesar, care invită la o reflecție asupra ideii de curaj, de asumare, asupra diferitelor forme de manifestare a libertății și democrației. Următoarea călătorie în acest trecut recent va avea loc pe 11 ianuarie, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin”, ora 19.30.