Citadela

Citadela

după Grounded de George Brant

Regia: Ligia Ciornei

Cu: Isabela Neamțu

Producție a Doctor’s Studio

Durata: 1 h

Gândită ca o instalație performativă, Citadela are ca punct de pornire monodrama Grounded de George Brant, interpretată de Isabela Neamțu și regizată de Ligia Ciornei. Spectacolul a fost prezentat în câteva dintre cele mai importante situri ale României: Cetatea Domnească Târgoviște, Cetatea Neamțului, Cetatea de Scaun a Sucevei.

Instalația audio-vizuală Citadela spune povestea femeilor-pilot din România: de la primele femei-pilot, din timpul Primului Război Mondial, la Escadrila Albă şi ajungând la femeile de azi, cele care pilotează MIG21. Este adusă, astfel, în atenția spectatorilor, prin intermediul unor imagini de arhivă, imaginea unor femei-pilot precum: Elena Caragiani (prima femeie aviator a României) și membrele Escadrilei Albe, care s-au implicat activ în timpul războiului. Viața femeilor-pilot este prezentată într-un decor creat prin intermediul video mapping-ului, pe un fundal sonor format din sunet ambiental și muzică special compusă pentru acest proiect.

Dacă, în Primul Război Mondial, aviația militară a fost una dintre inovațiile de succes, care au schimbat practicile de luptă, alături de submarine, arme chimice sau inventarea radioului, instalația Citadela vorbește despre o nouă tehnologie militară, cea a conflictului purtat prin intermediul dronelor.

Ce ne facem atunci când resursa umană este înlocuită de noile tehnologii? Care au fost schimbările produse în aviația militară atunci când avioanele de luptă au fost înlocuite de drone? Care sunt lucrurile cu care trebuie să se confrunte o femeie într-un sistem aproape exclusiv masculin și care sunt lucrurile la care ea este nevoită să renunțe pentru a putea fi în prima linie? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le ridică instalația performativă Citadela.

Acest proiect itinerant a fost produs de Doctor’s Studio și cofinanțat de AFCN.

18 Octombrie 2020, ora 20:00, Sala George Constantin
19 Septembrie 2020, ora 19:00, Sala George Constantin
23 Iulie 2020, ora 21:00, Sala Terasa T. Țăndărică
16 Iulie 2020, ora 21:00, Sala Terasa T. Țăndărică
09 Iulie 2020, ora 21:00, Sala Terasa T. Țăndărică
02 Iulie 2020, ora 21:00, Sala Terasa Teatrul Țăndărică

Arhivă articole