Operațiunea “Petarda” (AVANPREMIERĂ)

Un eveniment neașteptat tulbură ritmul anost și auster al vieții de zi cu zi a unor muncitori de la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, de la finalul anilor ’80. Aceeași veste electrocutează organele de miliție și securitate. La 5 dimineața, înainte ca lucrătorii să intre în tură, un bărbat neidentificat incendiază arcul de placaj din fața Expoziției Naționale, pe care era scris „Epoca Ceaușescu – Epoca de Aur a României”. Incidentul este urmat de o serie de provocări din ce ȋn ce mai vizibile, iar organele de ordine, suspectând că ar putea fi vorba despre un act de terorism, declanșează o anchetă și deschid ceea ce a rămas ȋn istorie ca dosarul Operațiunea „Petarda”.

Inspirată de un caz real, cel al disidentului Valentin Hurduc, povestea imaginată de Catinca Drăgănescu, reconstruiește – prin situații cărora nu le lipsesc nici ironia, nici umorul negru, prin dialoguri ce surprind cu fidelitate limbajul de lemn al epocii – atmosfera de dinaintea căderii comunismului. Spectacolul ironizează subtil regimul și structurile sale, punctează starea de nemulțumire și de frică în care trăiau oamenii, scoțând totodată ȋn evidență fabulosul unui om obișnuit care riscă totul pentru a semnala absurdul din jur și „a face spectacol”. Este o poveste inedită, cu personaje vii, comice și dramatice în același timp, înduioșătoare prin fragilitatea lor în fața sistemului, dialoguri spumoase, cu replici tăioase, aluzive, cu subînțelesuri, ce conțin în ele o întreagă lume forțată la cenzură și autocenzură. Operațiunea „Petarda” nu este atât o poveste despre comunism, cât despre absurd, despre curaj versus lașitate, despre cei ce și-au păstrat conștiința trează și mai ales despre istoria pierdută sau mistificată a omului simplu ȋntr-o lume care-și neagă trecutul.

Audiență: N14 – Nerecomandat sub 14 ani

Detaliile spectacolului
 • Data de început
  17/03/2023 19:30
 • Spațiul de joc
 • Adresă
  Bld. Magheru, Nr. 20, Sector 1, Bucureşti
 • Operațiunea „Petarda”

  de Catinca Drăgănescu

  Regia: Catinca Drăgănescu
  Decorul: Gabi Albu
  Costumele: Luiza Enescu

  Muzica: Alexandru Suciu

  Distribuția:

  Gogu/ Nelu/ Adjunctul/ Securistul mai mic – Vlad Bălan
   
  Nuți/ Prezentatoarea TV/ Mimi – Ioana Calotă
   
  Directorul/ Securistul/ Un polițist/ Dan, fratele lui Mișu/ Șeful Miliției/ Șeful de personal – Alexandru Mike Gheorghiu
   

  Mișu/ Directorul de Securitate/ Al treilea securist – Ion Grosu

   

  Povestitoarea/ Securista/ Soția lui Mișu/ Prezentatoarea TV/ Medicul ginecolog – Isabela Neamțu

   
  Sandu/ Sectoristul/ Generalul de Securitate – Vladimir Purdel

  Secretara de partid/ Profesoara/ Secretara/ Povestitoarea – Sorina Ștefănescu

   

  Figurație – Bogdan Chichea, Ciprian Udriște
 • Durata

  TBD