Figaro

„Autorul textului, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, el însuşi un real model pentru personajul creat (ceasornicar, inventator, muzician, politician, refugiat, spion, editor, traficant de arme și revoluționar – atât francez, cât și american) şi-a pus mari speranţe în nivelul satiric al textului comic. Mai ales într-o vreme când puterea discreţionară făcea greu de suportat viaţa supuşilor lipsiţi de orice alt fel de sprijin decât un drept la viaţă „firesc, normal, natural”. Contemporaneitatea situaţiei nu mai cere lămuriri. Zice Figaro: „să te răzbuni pe cei care-ți strică socotelile, stricându-le la rându-ți pe-ale lor, e un procedeu curent. Aşa că… la fel vom proceda și noi!” Desigur, nu e singura dovadă de inteligenţă a personajului nostru, care îşi clamează dreptul de a fi… Figaro, adică de a nu accepta jocurile subterane care alterează adevărul, de a rămâne onest într-un profesionalism dovedit, de a-şi câştiga (şi păstra) o parteneră sentimentală pe măsura sa.

Un ritm sugerat încă din subtitlul piesei (La Folle Journée – Ziua nebună) a cerut un spaţiu scenografic generos în posibilitatea de a construi permanent cât mai multe ipostaze surprinzătoare faţă de indicaţia principală: viitorul dormitor conjugal – spaţiu de ecluză între pretenţiile celor doi stăpâni aflaţi în conflict.

Costumele unei epoci teatrale (mai degrabă decât exact istorice) vor colora o permanentă şi alertă mişcare a personajelor implicate (intrări şi ieşiri, apariţii şi dispariţii, treceri şi prezenţe – construite pentru a ilustra permanenta stare de neîncredere şi de suspiciune, de pândă şi de ascultare, de urmărire şi de supraveghere pe care o conduce, discret, din umbră don Basilio, dar pe care o practică toată lumea). Muzica inspirată de temele conflictuale (dar şi de culoarea personajelor principale) va puncta şi dezvolta, (printr-o repetată trimitere la cunoscuta arie a lui Figaro), surprizele care se înlănţuie fără încetare, spre menţinerea interesului spectatorului prins în jocul de oglinzi al propriilor sale (de)mascări morale şi satira fără drept de apel proferată în numele celor slabi de către un Figaro puternic, chiar dacă supus şi el greşelii, abil (şmecher), chiar dacă iubind dreptatea şi onestitatea, îndrăgostit real, chiar dacă (sau tocmai pentru că) se dovedeşte un fin cunoscător al firii umane. Introducerea în spectacol a personajului Beaumarchais, care îşi construieşte personajul Figaro la vedere, povestindu-i biografia plină de evenimente reale (am spune azi mediatice) îşi propune să lege cele două perioade istorice într-o atitudine generală de înţelegere a unei experienţe de viaţă exemplară şi a unei istorii inconfortabile, care se repetă spre dezamăgirea tuturor. Dar, cum spune Beaumarchais despre Figaro (sau poate chiar despre el însuşi): „Ce ciudate-nlănțuiri de fapte! Şi cum de i s-au întâmplat tocmai lui toate astea? Și de ce tocmai astea, și nu altele? Şi cine i le-a hărăzit? Plecat fără să ştie pe-un drum pe care îl va părăsi fără să vrea, l-a străbătut cu patimă, însetat de viață și de plăcerile ei… ambițios din mândrie… harnic de nevoie… și leneș din plăcere! A văzut de toate, a făcut de toate, a trecut prin toate. Cât a fost sărac, l-au disprețuit. Când a fost deștept, l-au urât. Acum, că are şi soție frumoasă, și avere toți vor dori să îi devină prieteni. Asta, atât timp cât nu vor uita că are şi nevastă… și bani ! E aşa de plăcut să fii iubit pentru tine însuţi! Şi să nu uitaţi: în Franţa, totul se sfârşeşte prin cântec.”

Mihai Lungeanu, regizor


PRESĂ

„Un spectacol de peste două ore, te absoarbe în interiorul său din momentul ridicării cortinei. E un joc în care colaborarea dintre actori, maşinişti, scenograf, creatoare de costume şi regizor se îndreaptă spre culmile societăţii promovate de însuşi dramaturgul francez: iluminismul. Sau, poate, iluminarea.”

Mirela Nicolae, leviathan.ro

Fotografii
Detaliile spectacolului
 • Zile
  Ore
  Min
  Sec
 • Data de început
  19/04/2024 19:00
 • Spațiul de joc
 • Adresă
  Bld. Magheru, Nr. 20, Sector 1, Bucureşti
 • Figaro

  de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

  Traducerea şi adaptarea: Mihai Lungeanu

   

  Regia: Mihai Lungeanu

  Decorul: Victor Diaconu

  Costumele: Liliana Cenean

  Muzica: Tibor Cári

  Coregrafia: Mălina Andrei

  Asistența de regie: Alexandra Aga

  Asistența de costume: Maria Dore

   

  Distribuția:

  Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais – Alexandru Repan

  Contele Almaviva, mare coregidor al Andaluziei – Dani Popescu

  Contesa, soția sa – Isabela Neamțu

  Figaro, valet de cameră al contelui și paznic al castelului – Răzvan Bănică

  Suzanne, prima cameristă a contesei și logodnica lui Figaro – Ioana Calotă

  Marcelline, guvernantă – Ada Navrot

  Bartholo, medic în Sevilla – Cristian Şofron

  Bazile, profesor de clavecin al contesei – Ion Haiduc

  Antonio, grădinarul castelului, tatăl lui Fanchette – Cristian Nicolaie

  Fanchette, fiica lui Antonio – Mihaela Subţirică

  Cherubin, primul paj al contelui – Ciprian Chiricheș

  Don Gusman Brid’oison, locotenentul reședinței – Filip Ristovski

  Pedrille, hăitașul contelui – Vlad Gălăţianu

  Doi valeți – Cristian Baboș / Freddy Paraschiv

  Două fete – Diana Cîmpeanu / Ionela Bahnaru

 • Durata

  2h 10min