Coproducție Teatrul Nottara, București, și Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova
Secțiunea PROGRAMUL TEATRUL POESIS
Noul recital al actorului Emil Boroghină, Societar de Onoare al Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, are ca nucleu două componente de o unicitate exemplară a ființei umane: Eros și Poesis.
Spectacolul propune un parcurs singular de la neobișnuitele versuri ale poemului Cântarea Cântărilor, cu senzualismul lui amoros și cu un gust încă misterios, trecând prin Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și sfârșind cu Eminescu.
George Banu, eseist și profesor universitar la Sorbonne Nouvelle, Paris, despre Emil Boroghină:
Trecut-au anii ca norii lungi pe șesuri – și, așa, privind cerul, și nu mizeria noroiului, îmbătrânind încet-încet, sfârșim prin a îmbătrâni. Grație acordului cu ce e deasupra, cu ce ne depășește și ameliorează, trecerea timpului e împăcare de sine. E ce a făcut Emil Boroghină, care a împlinit optzeci de ani. El și-a plasat viața sub semnul dăruirii și al împlinirii. Pe de o parte, Shakespeare i-a fost însoțitor, iar, apoi, și-a găsit sprijin în cărțile rare ce fondează o lume și transmit o înțelepciune. De aceea, îmbătrânirea îi e senină și umană. Totodată, de la Ovidiu la Eminescu, el a transformat versurile lumii în aliat tardiv! Singur printre poeți! Grație acestor iubiri nestinse, Emil se bucură de acordul cu vârsta ce nu l-a deteriorat, ci, dimpotrivă, l-a înseninat. El nu a trădat, ci a apărat!
Dar, în asemenea momente, să nu ne gândim doar la animatorul unui teatru, al unui festival, la pasionatul de Shakespeare și de Biblia care l-a hrănit, ci și la familia lui, care i-a fost aproape. Și ei, Emil îi datorează liniștea care emană din el la optzeci de ani. Liniște ce nu e resemnare, ci împlinire a unor pasiuni și azi încă vii, ele îl agită și animă! Ele îl constituie și îi asigură împăciuirea cu timpul ce, dincolo de el, sper să rămână cât mai contagioasă în jurul său!