Agnes, aleasa lui Dumnezeu

Un nou-născut este găsit mort într-o mănăstire de maici, în care nu intră niciodată bărbați, în afara preotului confesor.

Marta Livingstone, psihiatră, este delegată de instanță să diagnosticheze sănătatea mintală a unei novice, Agnes, care a născut și pare că nu-și amintește nimic. Miriam Ruth, stareța, susține inocența tinerei și ideea Concepției imaculate. Între cele două femei, stareță și psihiatră, se naște un conflict al convingerilor și o rivalitate care urmărește salvarea tinerei; una încearcă să o apere, cealaltă să o vindece. Unde începe credința și unde se termină necredința? Care este miza sacrificiului? Cine este tatăl și cine este autorul moral al crimei? sunt câteva din întrebările puse de piesă.

Un text provocator, scris într-un ritm alert, o piesă despre știință, credință și iubire, într-o distribuție de excepție, în regia Sânzianei Stoican, în curând, la Teatrul Nottara.

 

John Pielmeier (n. 1949) este dramaturg și scenarist american. Și-a început cariera ca actor la Actors Theater din Louisville și la Guthrie Theater din Minneapolis. Prima sa piesă, A Chosen Room (Camera aleasă), din 1976, a fost montată la Guthrie Theater.

Agnes, aleasa lui Dumnezeu, a doua sa piesă, a fost distinsă cu Marele premiu de dramaturgie americană, în 1979. Montat pe Broadway, în 1982, în regia lui Michael Lindsay-Hogg, spectacolul a avut, în 17 luni, nu mai puțin de 599 de reprezentații.  Amanda Plummer a primit, pentru interpretarea lui Agnes, prestigiosul Premiu Tony, Premiul Drama Desk, Premiul Criticii din Boston și Premiul Outer Critics Circle.

În 1985, textul a fost ecranizat în regia lui Norman Jewison. Cele trei protagoniste: Jane Fonda, Anne Bancroft și Meg Tilly au avut mai multe nominalizări pentru interpretare (Academy Awards, Golden Globe) și au primit Premiul Cea mai bună actriță, la Festivalul de la Carloy Vary (IFF), în 1986. Meg Tilly a fost distinsă cu Premiul Golden Globe pentru interpretarea lui Agnes. În același an, John Pielmeier a fost nominalizat pentru Cel mai bun scenario de către Sindicatul Scenariștilor Americani.

Dintre piesele scrise de Pielmeier mai amintim: Băieții iernii, 1985, Dibăcia (Sleight of Hands), 1987, Voci în întuneric, 1999, Soledad Brothers. Pielmeier a scris scenariile a peste 25 de filme și seriale de televiziune, printre care Pillars of the Earth, ales între cele bune cinci miniseriale din toate timpurile.

 

Sânziana Stoican (n. 1984) a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Facultatea de Teatru, Secţia Regie, în 2009, şi masterul, la aceeaşi specializare. A montat spectacole în importante teatre din București și din țară. Atrasă deopotrivă de texte clasice, cât și de autori contemporani, Sânziana Stoican nu crede în teatrul fără emoție.

Contează despre ce anume din el însuși reușești să-i vorbești spectatorului, despre ceva ce el încă nu poate cunoaște”, declara regizoarea într-un interviu din revista Yorick.

Regizoarea Sânziana Stoican este la prima colaborare cu Teatrul Nottara.

Detaliile spectacolului
 • Zile
  Ore
  Min
  Sec
 • Data de început
  16/12/2022 19:30
 • Spațiul de joc
 • Adresă
  Bld. Magheru, Nr. 20, Sector 1, Bucureşti
 • Agnes, aleasa lui Dumnezeu

  de John Pielmeier

  Traducerea: Bogdan Budeș

  Regia: Sânziana Stoican

  Scenografia: Valentin Vârlan

   

  Distribuția:

  Agnes - Cristina Juncu

  Martha Livingstone - Luminița Erga / Isabela Neamțu

  Stareța Miriam - Victoria Cociaș / Crenguța Hariton

   

   

   

 • Durata

  TBD