La doi pași de Mullingar

La doi pași de Mullingar

de John Patrick Shanley
Traducerea: Bogdan Budeş

Regia: Cristi Juncu
Scenografia: Carmencita Brojboiu

Distribuția:
Anthony Reilly – Andi Vasluianu
Rosemary Muldoon – Cerasela Iosifescu
Tony Reilly – Ion Haiduc
Aoife Muldoon – Victoria Cociaş

Durata: 2 h

Povestea se petrece în Irlanda zilelor noastre, în satul Killukan, aflat la 15 kilometri de Mullingar; un loc prozaic, care nu este celebru pentru nimic. Se află chiar la doi pași de viață…

Tony este un bătrân în jur de șaptezeci de ani, care trăiește cu fiul său, Anthony, trecut de patruzeci de ani, iar în vecinătatea lor viețuiesc Aoife şi fiica sa, Rosemary.

Ca orice poveste irlandeză adevărată, un fir epic se leagă de problema moștenirii proprietăților, după moartea părinților. Rosemary este sfâșiată între iubirea pe care i-o poartă lui Anthony și disperarea existențială care o macină. El este stângaci, rupt de toate și nu știe nimic despre sentimentele ei. Într-un final, personajele reușesc să vorbească de lucrurile cu adevărat importante.

„Zilele însorite nu trebuie irosite, pentru că nu sunt multe, crede Rosemary, protagonista spectacolului nostru. Așa că îl invită pe Anthony, protagonistul spectacolului nostru, la o plimbare.

Deși cred, ca și Rosemary, că zilele senine nu trebuie irosite, eu, regizorul spectacolului nostru, n-am să vă invit la o plimbare, ci la teatru. Pentru că povești de dragoste precum cea dintre Anthony și Rosemary nu sunt multe.”

Cristi Juncu


PRESĂ

„Comicul este prezent în povestea în sine, în absurdul unor situații, în incertitudini, în luminile întunecate care ascund viața cea mai banală. Dar, poate, cea mai importantă prin esența ei: iubirea. Admirabil ce au reușit în registrul teatrului de cameră regizorul și protagoniștii săi.”

Marina ConstantinescuRomânia literară

Stagiunea 2018-2019

Sala George Constantin

Prima reprezentație: 9 iunie 2019

La doi pași de Mullingar de John Patrick Shanley
Traducerea: Bogdan Budeș

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Regia: Cristi Juncu

Distribuția:

Anthony Reilly – Andi Vasluianu
Rosemary Muldoon – Cerasela Iosifescu
Tony Reilly – Ion Haiduc

Aoife Muldoon – Victoria Cociaș

 

Sufleur: Simona Bușoiu

Regia tehnică: Laura Libiu

 

Durata: 2 h

 

Sinopsis

Povestea se petrece în Irlanda zilelor noastre, în satul Killukan, aflat la 15 kilometri de Mullingar; un loc prozaic, care nu este celebru pentru nimic. Se află chiar la doi pași de viață. Tony este un bătrân în jur de șaptezeci de ani, care trăiește cu fiul său, Anthony, trecut de patruzeci de ani, iar în vecinătatea lor viețuiesc Aoife și fiica sa, Rosemary. Ca orice poveste irlandeză adevărată, un fir epic se leagă de problema moștenirii proprietăților, după moartea părinților. Rosemary este sfâșiată între iubirea pe care i-o poartă lui Anthony și disperarea existențială care o macină. El este stângaci, rupt de toate și nu știe nimic despre sentimentele ei. Într-un final, personajele reușesc să vorbească despre lucrurile cu adevărat importante.

 

EXTRASE DIN TEXT:

ANTHONY: Lumea nu prea vorbește cu mine.

ROSEMARY: E normal. Cui place lumea? Nimănui.

ANTHONY: Nu știu cum să zic. Eu sunt mai mult cu natura… decât cu oamenii. Am auzit povești de mic și s-au lipit de mine. Intrăm odată?

ROSEMARY: Sunt tristă.

ANTHONY: Normal că ești. Doamne, când a murit mama, nu mai vedeam culorile.

ROSEMARY: Mama se fărâmă-n bucăți. Îi trebuie niște șolduri noi, dar nu le poate primi fin’că are plămânii și inima praf. N-o mai duce mult.

ANTHONY: Așa crezi?

ROSEMARY: Știu.

ANTHONY: Si preiei ferma?

ROSEMARY: Da.

ANTHONY: Da’ nu poți.

ROSEMARY: Trebuie.

ANTHONY: E prea mult.

ROSEMARY: Atunci tu.

ANTHONY: Nu pot. La câtă muncă am, mă rupe. Nu-i muncă de femeie, îți zic.

 

Despre autor

John Patrick Shanley (1950), dramaturg, scenarist și regizor american, este câștigător al Premiului Pulitzer și al Premiului Tony pentru cea mai bună piesă, pentru Doubt: A Parable. Scenariul pe care l-a scris pentru filmul Live from Baghdad (2002) i-a adus o nominalizare la Premiile Emmy, iar scenariul pentru Moonstruck, din 1998, un Premiu Oscar pentru scenariu original. A scris scenariile pentru filmele Joe Versus the Volcano și Doubt, pe care le-a și regizat, cel din urmă, care a beneficiat de o distribuție de excepție, formată din Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis, primind cinci nominalizări la Premiile Oscar. În 2008, Writers Guild of America l-a recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră.

Dosar realizat de Silvia Dumitrache

 

06 Martie 2020, ora 19:30, Sala George Constantin
21 Februarie 2020, ora 19:30, Sala George Constantin
13 Februarie 2020, ora 19:30, Sala George Constantin
19 Ianuarie 2020, ora 19:30, Sala George Constantin
28 Noiembrie 2019, ora 19:30, Sala George Constantin
16 Noiembrie 2019, ora 19:30, Sala George Constantin
17 Octombrie 2019, ora 18:00, Sala George Constantin
05 Octombrie 2019, ora 19:30, Sala George Constantin
08 Septembrie 2019, ora 19:30, Sala George Constantin
07 Septembrie 2019, ora 19:30, Sala George Constantin
06 Iunie 2019, ora 19:30, Sala George Constantin

Arhivă articole