Luminița Erga: „Toate personajele îmi sunt dragi, nu toate spectacolele”

Interviu realizat de Adriana Moca

Luminița Erga e o ființă discretă, în ciuda notorietății câștigate în timp, ca actriță de teatru și televiziune. Are un zâmbet cuceritor și o energie mereu la cote înalte. E căsătorită de mulți ani cu actorul Valentin Teodosiu. La Nottara interpretează personaje ca Maria din „A douăsprezecea noapte sau Noaptea magilor”,  Martha Livingstone din „Agnes, aleasa lui Dumnezeu”, Belinda din „Liniște în culise”, sau Femeia din „O haită de sfinți”. Sau multe alte personaje care o așteaptă pe Luminița să le ofere carnalitatea și sonoritatea personalității sale. Pentru că atelierul de teatru susținut de Silviu Purcărete și Vasile Șirli tocmai s-a încheiat, am dorit să începem discuția pornind de la cea mai recentă experiență artistică a ei, a întregului colectiv, de altfel.

Cum ai descrie întâlnirea cu Silviu Purcărete și Vasile Șirli? 

A fost cu emoție, cu încântare, cu vibrație maxima. O întâlnire ce te zguduie, te scutură de praf și te face să crezi că lucrurile pot fi bune și frumoase. Totul e să le dai voie să fie!

Mai vreau!

Dintre toate rolurile interpretate la Nottara, e vreunul care te-a bucurat cel mai mult? Un personaj cu a cărui poveste ai rezonat?

Mă întrebi dacă am rezonat cu povestea vreunui personaj. Obligatoriu! Ca să reușești (nu spun că am reușit, dar am încercat cu toată ființa mea) să fii credibil în personaj, trebuie obligatoriu să crezi în povestea lui. Pot să spun însă că fiecare personaj m-a îmbogățit pe mine. Toate personajele îmi sunt dragi, nu toate spectacolele. Dar asta e o altă discuție.

Cât de complicată sau simplă e viața într-un cuplu de actori? Cine pe cine susține moral, cine pe cine admiră?

Nu îi este ușor soțului să mă suporte, sunt o fire critică. Are mari emoții când știe că mă duc să îl văd. El mă vede minunată tot timpul. Am avut momente tensionate de fiecare dată când am lucrat împreună. Încă de la primul proiect, când ne-am și cunoscut. Dar asta ne-a și apropiat. Mi-au plăcut întotdeauna bărbații puternici, cu personalitate, și îmi place să “îi țin piept”. Ne-am ciondănit la fiecare proiect, drept pentru care am hotărât să evităm să fim în aceeași distribuție.

Dacă s-ar întâmpla să poți repeta viața, și ai avea posibilitatea să faci orice alegere, ce ai alege să fii în acea nouă viață?

Nu aș alege alt drum. Poate aș împleti și alte cărări în drumul meu, dar aș alege, fără îndoială, la fel.

Crezi că în vremurile noastre femeile sunt bine reprezentate în societate, la nivel de forță decizională?

Aș spune că femeile sunt prost reprezentate, mai ales în mediul politic. În mediul de afaceri își fac loc, din ce în ce mai bine și mai cu succes și excelează în acțiuni de binefacere, de întrajutorare. Sper într-o lume mai bună și teatru de calitate.

Lasați un comentariu

Arhivă articole