Răzvan Bănică

Răzvan Bănică s-a născut în data de 29 aprilie 1992. Face parte din promoția 2011-2014 a Universității de Artă Teatrală și Cinematografie, unde a urmat clasa profesorului Florin Zamfirescu, continuând cu studii masterale la Secția „Arta actorului” a aceleiași instituții de învățământ, la clasa profesorului Gelu Colceag.

Pe scenă, a jucat în Romeo si Julieta de William Shakespeare (rol: Romeo, UNATC), Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu (rol: Alexandru Manea, UNATC), Menajeria de sticlă de Tennessee Williams, (rol: Jim, UNATC), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale (rol: Rica Venturiano, UNATC), Servieta de doc de Mihail Zoscenko (rol: Alexei Barkasov, regia Stefana Samfira, Palatul Național al Copiilor, Teatrul Nottara, 2013-2015), Frații Karamazov de F.M. Dostoievski (rol: Pan Miusialovici, regia Bogdana Darie, Palatul Național al Copiilor, 2013-2017), West Side Story de Arthur Laurents (rol: Chino, regia Răzvan Mazilu, UNITER, 2015), Paravan. 2 telefoane de Matei Lucaci-Grunberg (rol: Regizor, regia Matei Lucaci-Grunberg, Godot Cafe, 2015-2017), Opera de trei parale de Bertolt Brecht (rol: Mackie Sis, regia Valeria Sitaru, UNATC, 2016), Secretul armei secrete de Alexandru Tatos (rol: Voinicul, regia Matei Lucaci Grunberg, Teatrul Național Bucuresti, 2016-2017), A treisprezecea noapte, spectacol aniversar Nicu Alifantis, cu prilejul împlinirii a 45 de ani de activitate în domeniul creație muzicale pentru teatru, Teatrul Bulandra, în cadrul FNT 2017.

Răzvan Bănică a avut mai multe roluri în televiziune, în serialele Îngerașii (regia: Mihai Brătilă, Vladimir Anton), State de România (regia: Iura Luncașu, Larry Maronese, Vladimir Anton), Iubire și Onoare (regia: Iura Luncașu, Alex Fotea, Bogdan Dumitrescu, Adrian Tapciuc) și în spectacole de teatru TV: Goana după fluturi (regia: Mara Pasici Manolescu). „Frații Karamazov” este spectacolul de licență al clasei prof. Florin Zamfirescu, promoția 2014.

La ediția din 2012 a Festivalului Național de Teatru „Serile Teatrului Studențesc”, Răzvan Bănică a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru rolul lui Rică Venturiano din spectacolul O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale (UNATC, clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu).

A interpretat personajul Stefanos în spectacolul-lectură Diseară mâncăm la Iocasta de Akis Dimou, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, în cadrul proiectului „Spectacolul începe cu o lectură”, desfășurat în perioada 14-16 iunie 2017 și organizat de Teatrul Nottara.

A interpretat rolul lui Mitică, în spectacolul Mitică Popescu (regia: Roman Ilin Feodori) realizat în cadrul Laboratorului de Teatru DENS 2017.

 

Prezentare actualizată în 2017

Fotografii