Diana Roman

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Facultatea de Teatru, specializarea arta actorului.

În repertoriul Teatrului Nottara o puteţi vedea în: Becca în Un pic prea intim de Rajiv Joseph, regia: Cristi Juncu (2013); Linda în Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia: Vlad Massaci (2013); Magy în Fazanul de Georges Feydeau, regia: Alexandru Mâzgăreanu (2015). Cea mai recentă producție a Teatrului Nottara în care apare este spectacolul Opt femei de Robert Thomas, în regia lui Andreas Merz-Raykov.

Diana Roman are un chip care poate modela cu minunată uşurinţă cele mai felurite biografii, transformându-le în destine, şi, în acelaşi timp, poate trece cu dezinvoltură de la masca superbă a reginei la grimasa mahalagioaicei, de la desenul unor caractere puternice, până la personificarea unor stări fundamentale, rămânându-şi mereu fidel sieşi.

A demonstrat în rolurile sale o energie vitală depusă în trăirea oricărei situaţii, convingând că nimic din ceea ce e omenesc nu-i e străin, împingând-o la paroxism comic, dar şi dramatic, la paroxism în distanţarea şi apropierea de rol, jocuri ameţitoare ce fac ca spectacolele în care ea palpită să devină, aşa cum îşi doreşte un dramaturg al timpului nostru, o aventură, o vânătoare, descoperirea unui univers nebun…

Pe alte scene din ţară şi capitală, Diana Roman a interpretat: Maria Lukianovna în Sinucigașul de Nikolai Erdman, regia: Gelu Colceag, Teatrul Toma Caragiu, Ploiești (2015); Bianca în Pisica Verde de Elise Wilk, regia: Cristi Juncu, la Teatrul Metropolis (2013); Juliet Powell în Central Park West de Woody Allen, regia: Liviu Lucaci, Teatrul Toma Caragiu, Ploiești (2014); Alison în Privește înapoi cu mânie de John Osborne, regia: Vasile Nedelcu, UNATC (2013); Mira Halbe în Hoți de Dea Loher, regia: Radu Afrim, Teatrul Național I.L. Caragiale (2013); Katja în Interviu de Theo Van Gogh, regia: Bogdan Dumitrescu, Godot Cafe-Teatru (2013); Minodora în Baltagul, dramatizare, regia: Bogdan Tudor Pelerin, la Teatrul Anton Pann, Râmnicu-Vâlcea (2009-2010). Cel mai recent spectacol din distribuția căruia face parte este Jack și femeile lui de Neil Simon, în regia lui Claudiu Goga, la Teatrul Metropolis (2017).

A regizat şi spectacole de teatru: Albă-ca-Zăpada (2010) şi Hansel și Gretel, ambele la Teatrul Anton Pann, Râmnicu-Vâlcea (2009).

Roluri în film: Moderatoarea din filmul Ca niciodată: A fost odată, regia: Bogdan Drăgulescu (2014); Simona din serialul de televiziune Îngeri pierduţi, regia: Larry Maronese și Mihai Brătilă, la Acasă TV (2013); Toni din serialul de televiziune Fetele lu’ Dom Profesor, regia: Mihai Brătilă, la Kanal D (2013).

Reclame: KFC (2014); Maggi Fidelicios, Jacobs şi Praktiker (2012).

Dan-Marius Zarafescu

Prezentare actualizată în noiembrie 2017

Fotografii