Yom Kippur

Yom Kippur

de Hanna Azoulay Hasfari

Regia: Andreea Vulpe
Scenografia: Dan Titza
Traducerea: Ada Ichim

Distribuția:
Malka – Luminiţa Erga
Evelyn – Crenguţa Hariton
Fanny – Cristina  Florea
Amira – Diana Roman

Durata:

„Un text dramatic scris frumos, cu sensibilitate, din care se dezvoltă o filosofie străbătută de matricea dragoste-iertare. Este o poveste ce surprinde mai multe forme ale iubirii: față de Dumnezeu, pentru familie, pentru părinți, dar plasată într-o confruntare memorabilă cu nevoia de dragoste sau lipsa acesteia, cu efortul regăsirii sensurilor aduse de tradițiile aproape uitate.

Patru surori sunt nevoite, în ajunul zilei de Yom Kippur (zi sfântă pentru israelieni, când trebuie să stea în casă 24 de ore), să se adune în casa părintească, pentru că sora cea mai mică le anunţase că mama lor a plecat de acasă şi nu ştie unde e.

Surorile nu s-au văzut şi nu şi-au vorbit de foarte mulți ani. În zbuciumul lor de a afla ce s-a întâmplat cu mama, descoperim ce personalități distincte au. Din schimbul de replici, aflăm că mama lor le-a tratat diferit. Dragostea maternă a celei care le-a dat naştere nu a fost ca dragostea maternă de care dau dovadă trei dintre surori. Descoperim dramele pe care le-au trăit în această familie, dar şi dramele pe care sunt nevoite să le suporte în prezent, nefiind împreună.

Printr-o scriitură robustă, care stăpânește inspirat tensiunile dintre surori, geloziile, obsesiile existențiale și prejudecățile lor, autoarea israeliană Hanna Azoulay Hasfari încearcă să reliefeze patru caractere complexe, frământate de propriile temeri, ratări și slăbiciuni.

Mama lor le-a iubit pe toate, în felul ei, şi a dorit ca fiicele ei, mature acum, să se întâlnească de Ziua Iertării, să fie împreună şi să-şi ceară iertare una alteia.

În acest timp, ea s-a întors la familia ei, undeva în Maroc, unde mai are o soră rămasă singură. A plecat să o întâlnească de marea sărbătoare a evreilor. La final, surorile îşi cer iertare una alteia conform credinţei şi tradiţiei, dar şi a faptului că, între timp, au înţeles nişte lucruri esenţiale din viaţa trăită până acum.

Prin această lecţie dată de mama lor, speră că un alt început se poate întrezări. Au înțeles importanţa familiei.”

 

Dan-Marius Zarafescu

22 Noiembrie 2015, ora 19:30, Sala George Constantin
08 Octombrie 2015, ora 21:00, Sala George Constantin
02 Octombrie 2015, ora 19:30, Sala George Constantin
24 Iunie 2015, ora 19:30, Sala George Constantin

Arhivă articole