Vacanță în Guadelupa

Vacanță în Guadelupa

de Pierre Sauvil și Éric Assous
Traducerea: Zeno Fodor

Un spectacol de: Diana Lupescu

Distribuția:
Bertrand Guéraud – Adrian Văncică / Mircea Diaconu
Antoine Bouladon – Ion Haiduc
Agathe Mareuil – Ada Navrot
Thibaut de Charmelant – Dani Popescu
Pauline Guéraud – Crenguţa Hariton
Nathalie Klein – Corina Dragomir
Preşedintele (voce) – Adrian Văncică / Mircea Diaconu

Durata: 2 h 45 min. (cu pauză)

Bertrand Guéraud este Ministrul Agriculturii. Și încă ce ministru! Îşi cunoaşte cetăţenii, ştie care sunt nevoile lor. Este gata de cele mai mari promisiuni, pe care nu le va respecta niciodată, pentru că el este un om de… cuvânt. Are discursuri bine scrise şi păreri îndelung cumpănite… La urma urmei, este un om politic destul de popular. În plus, are multe şanse să fie învestit într-un post important.

Dar în politică nu este suficient să fii neruşinat şi isteţ, ci este absolut necesar să fii creativ şi hotărât. Iar deputatul Antoine Bouladon o dovedeşte cu prisosinţă. Când acesta apare la vila de vacanţă a Ministrului Agriculturii cu un dosar albastru, situaţia pare să capete şi ea aceeaşi nuanţă. Dezvăluirea unei afaceri, „jenantă chiar şi pentru cel mai necinstit om politic” ameninţă bunul renume al lui Guéraud. Totuşi, există şi o soluţie… una inedită… Bouladon ar putea oferi dosarul incriminator proprietarului său, dacă ar primi în schimb opt zile de vis, în compania soţiei Ministrului.

Această dilemă morală răstoarnă toată casa lui Bertrand Guéraud. Reputaţia cui trebuie apărată mai întâi?

Stagiunea 2010-2011

DOSAR DE PREZENTARE

Sala Horia Lovinescu

Data premierei: 25 martie 2011

Vacanță în Guadelupa de Pierre Sauvil și Éric Assous

Traducerea: Zeno Fodor

Un spectacol de: Diana Lupescu

 

Distribuția:

Bertrand Guéraud – Adrian Văncică / Mircea Diaconu

Antoine Bouladon – Ion Haiduc

Agathe Mareuil – Ada Navrot

Thibaut de Charmelant – Dani Popescu

Pauline Guéraud – Crenguţa Hariton

Nathalie Klein – Corina Dragomir

Preşedintele (voce) – Adrian Văncică / Mircea Diaconu

 

Durata: 2 h 45 min. (cu pauză)

 

Sinopsis

Bertrand Guéraud este Ministrul Agriculturii. Și încă ce ministru! Își cunoaște cetățenii, știe care sunt nevoile lor. Este gata de cele mai mari promisiuni, pe care nu le va respecta niciodată, pentru că el este un om de… cuvânt.

Are discursuri bine scrise și păreri îndelung cumpănite… La urma urmei, este un om politic destul de popular. Pe deasupra, are multe șanse să fie învestit într-un post important.

Dar în politică nu este suficient să fii nerușinat și isteț, ci este absolut necesar să fii creativ și hotărât. Iar Antoine Bouladon, deputatul care face parte din același partid cu Guéraud, o dovedește cu prisosință. Când acesta apare la vila de vacanță a Ministrului Agriculturii, înarmat cu un dosar albastru, situația pare să capete și ea aceeași nuanță.

Dezvăluirea unei afaceri, „jenantă chiar și pentru cel mai necinstit om politic” amenință bunul renume al lui Guéraud. Totuși, există și o soluție… una inedită… Bouladon ar putea oferi dosarul incriminator proprietarului său, dacă ar primi în schimb opt zile de vis în Guadelupa, în compania soției extrem de fidele a Ministrului.

Însă nu secretarul „tehnocrat” al ministrului va intermedia toată această afacere, nici măcar specialistul în relații cu presa. Odată ce pe fir intră un jurnalist corupt, regulile jocului par să se schimbe, iar satira politică devine și mai acidă.

O dilemă morală răstoarnă toată casa lui Bertrand Guéraud. Reputația cui trebuie apărată mai întâi?

 

EXTRASE DIN TEXT:

MINISTRUL: Politica înseamnă a promite. Nu eu am inventat asta. De la Iulius Cezar la Bill Clinton, oamenii și-au făcut loc în politică grație promisiunilor.

THIBAUT: Și dumneavoastră ați accepta ca…

MINISTRUL: Am spus „să promiți”, nu am spus „să dai”. Eu am fost ales întotdeauna pe baza unor promisiuni pe care nu le-am onorat niciodată. Și portofoliul meu îl datorez unei promisiuni pe care am făcut-o Președintelui Republicii.

THIBAUT: Că veți redresa agricultura?

MINISTRUL: Nu. Că îl voi lăsa în pace pe tot timpul mandatului său. Și dumneata știi că Președintele mă stimează foarte mult. Așadar, când vi se cere ceva, promiteți…

MINISTRUL: Uite, am întocmit o listă cu acele cuvinte pe care vreau să le regăsesc în fiecare dintre discursurile mele.

(Ministrul îi dă lui Thibaut o hârtie pe care acesta o citește.)

THIBAUT: „Bătălie”, „Reușită”, „Franța”, „Tradiție”, „Mândrie”, „Demnitate”, „Viitor”.

MINISTRUL: Astea sunt. Și acum, lista cuvintelor pe care nu vreau să le pronunț niciodată într-un discurs.

THIBAUT (citește): „Sacrificiu”, „Îndatorare”, „Europa”, „Solidaritate”, „Faliment”.

MINISTRUL: E clar?

THIBAUT: Da, domnule.

(Vacanță în Guadelupa, Tabloul 1)

BOULADON: Ai auzit bine. Îi ceri Paulinei, soția ta, să mă acompanieze timp de o săptămână în Antile. E, după cum vezi, un preț foarte amical. […]

MINISTRUL: E o farsă? Visez! Mai mult, e un coșmar. E pentru „Camera ascunsă”! E aici televiziunea, au ascuns camerele… […] Nici nu poate fi vorba să ți-o livrez pe Pauline, auzi? Niciodată!

BOULADON: Perfect! Nu mai vorbim despre asta! Eu trimit plicul judecătorului Richard. Peste două zile vei primi o citație, peste trei zile ziariștii vor tăbărî pe tine, în opt zile Președintele te va obliga să demisionezi. Începe urmărirea penală. Convocarea în fața procurorului.

Dar tu, prevăzător, cu micile tale economii, îți iei zborul să deschizi un restaurant în America de Sud. Tu vei sta la casă. Pauline va fi chelneriță. Tu îi vei cere să poarte decolteuri adânci, ca să atragă clienții. Tu ai fost întotdeauna foarte prevăzător.

MINISTRUL: Opt zile în Antile cu Pauline. Mai precis, ce vrei să faci cu ea acolo?

BOULADON: Sporturi de vacanță: iahting, schi nautic, scooter.

MINISTRUL: Asta e tot?

BOULADON: Înainte de masă.

MINISTRUL: Ah! Și seara?

BOULADON: O să dansăm lambada. Recunoaște că e făcută pentru asta.

(Vacanță în Guadelupa, Tabloul 1)

 

Gânduri din partea autorilor:

„Nu scriu cu încrâncenare. Îmi place să îmi tachinez contemporanii, din rândul cărora bineînțeles că fac și eu parte. Dar cu blândețe. Trebuie să accepți lucrurile și să râzi de ce se întâmplă. E felul în care îmi înțeleg eu personajele.

Nu-mi plac foarte mult personajele pozitive, eroii, probabil pentru că nu sunt unul dintre ei. Poți să ai clipe de eroism, dar care coexistă cu clipe de mediocritate absolută. Așa sunt alcătuite ființele umane, din alăturarea extremelor. Asta încerc să exprim în piesele mele.

Dacă oamenii vin la teatru, la piesele mele, petrec o seară plăcută și sunt fericiți, eu nu-mi pot dori mai mult de atât.”

Éric Assous

 

„Am scris comedii, pentru că sunt mai atras de comic decât de tragic. Am tendința să văd partea însorită a vieții, nu pe cea întunecată. Pentru mine, o problemă nu înseamnă nimic altceva decât un lucru pentru care trebuie găsită o rezolvare… Mi-am dat seama că o mare parte a publicului iubește amestecul dintre umor și emoție.”

Pierre Sauvil

 

Argumentul regizorului

„Căutam un text pentru o nouă montare. Voiam o comedie, ceva care să ne relaxeze, să ne scoată din tensiune și stres… Televizorul era deschis… Citeam un volum de teatru francez contemporan apărut la noi, în 1996. La un moment dat, replicile din piesă și comentariile TV sunau la fel. Am avut un șoc. M-am oprit o clipă, am verificat că ceea ce citesc este un text franțuzesc. Era textul pe care îl căutam. Era de râs? Era de plâns?

Deocamdată râdem, putem măcar să râdem deocamdată… Dar mâine?

Vacanță în Guadelupa este o comedie bulevardieră, excelent scrisă și magistral jucată, despre lucruri care se întâmplă la tot pasul, cu care ne-am învățat, pe care le vedem pe mai toate posturile de televiziune, într-un cuvânt, o satiră acidă despre situația politică a Franței și care nu are, firește, nicio legătură cu viața politică din România! Întâmplări verosimile, dar (ne)adevărate, încurcături, vorbe de șagă, doamne înveșmântate elegant, domni cu… ținută, dar care se cam dau… în stambă. Un spectacol cu mult haz de necaz, pe care nu trebuie să-l ratați și pe care, sigur, îl veți recomanda și prietenilor, rudelor, cunoscuților.”

 

Despre autori

Născut în 1956, la Tunis, Éric Assous a lucrat până în 1983 pentru France Inter, unde a semnat peste 80 de reportaje. A urmat o perioadă în care s-a dedicat televiziunii, scriind, vreme de 10 ani, scenarii de comedie, pentru seriale polițiste, emisiuni de divertisment etc.

În 1997, își face debutul în cinematografie, primele două filme pentru care a scris scenariul fiind mari succese de public și de casă: Excursioniștii și Proscrisa, peliculă care a reprezentat Franța în selecția oficială de la Cannes.

Ca dramaturg, piese precum Actorii sunt obosiți și Montagne russe i-au adus aprecierea publicului și a criticii, montările de pe scenele franceze beneficiind de participarea unor actori importanți precum Alain Delon și Astrid Veillon.

Foarte importantă a fost colaborarea sa cu Jean-Luc Moreau, care a regizat multe dintre piesele lui Assous, precum: Secret de familie, Iluzia conjugală, Specialistul și, bineînțeles, Vacanță în Guadelupa.

În 2014, Éric Assous a obținut Premiul pentru teatru al Academiei Franceze, pentru întreaga sa operă.

Pierre Sauvil s-a născut la Paris. A studiat filosofia dorindu-și, la începutul carierei sale, să devină profesor. A abandonat însă acest drum în favoarea scrisului, făcând scenarii pentru teatru și televiziune.

Este foarte cunoscut pentru piesele sale, majoritatea fiind comedii. Câteva dintre cele mai importante sunt: Soare pentru doi, Bani murdari, Un cuplu neliniștitor, Alb și Negru și Vacanță în Guadelupa (împreună cu Éric Assous).

19 Februarie 2020, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
24 Ianuarie 2020, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
15 Decembrie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
26 Octombrie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
03 Octombrie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
28 Septembrie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
22 Iunie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
22 Mai 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
03 Mai 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
10 Aprilie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
22 Martie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
17 Februarie 2019, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
15 Decembrie 2018, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
30 Septembrie 2018, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
19 Mai 2018, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
10 Mai 2018, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
10 Mai 2018, ora 11:00, Sala Horia Lovinescu
10 Noiembrie 2017, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
26 Mai 2017, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
07 Aprilie 2017, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
19 Februarie 2017, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
03 Februarie 2017, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
20 Ianuarie 2017, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
07 Ianuarie 2017, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
13 Noiembrie 2016, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
11 Mai 2016, ora 19:00, Sala
13 Aprilie 2016, ora 19:00, Sala
12 Aprilie 2016, ora 19:00, Sala
13 Februarie 2016, ora 19:00, Sala
21 Noiembrie 2015, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
18 Octombrie 2015, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
24 Mai 2015, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
26 Aprilie 2015, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
24 Aprilie 2015, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
14 Martie 2015, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
22 Februarie 2015, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
05 Decembrie 2014, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
26 Septembrie 2014, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
09 Mai 2014, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
28 Martie 2014, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
09 Martie 2014, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
07 Februarie 2014, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
10 Ianuarie 2014, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
05 Decembrie 2013, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
31 Octombrie 2013, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu

Arhivă articole